Algemeen: het begin van de coronacrisis

11-03-2020

Op deze pagina geven we u nog een kort, chronologisch overzicht van hoe de coronacrisis geëvolueerd is. De volgende pagina's zullen dieper ingaan op het onderwerp van deze liveblog: het Vlaamse onderwijs.



11 maart 2020

De WHO noemt de COVID-19-uitbraak officieel een pandemie. Op dezelfde dag sterft de eerste Belgische vrouw aan het virus en neemt de Belgische regering de eerste maatregelen. Het is het is het begin van een periode die tot de dag van vandaag nog bezig is. 


1 maart 2020

Op de laatste dag van de krokusvakantie melden de instanties dat een Belgische vrouw, die terugkwam van Frankrijk, besmet is met het coronavirus. Hiermee gaat de tweede fase van het coronaplan in actie, waarbij meer gefocust wordt op een zo klein mogelijke verspreiding van het virus. 

De scholen, hogescholen en universiteiten mogen nog opengaan na de vakantie en het is belangrijk dat iedereen zich houdt aan de basisregels. 


21 februari 2020

In Europa neemt het aantal besmettingen toe, vooral in Noord-Italië. Verschillende Italiaanse scholen en universiteiten sluiten en meer dorpen en steden in quarantaine. 

Het virus heeft ondertussen ook een nieuwe naam gekregen: COVID-19. In een persconferentie legt de directeur-generaal van het WHO uit wat deze naam betekent en waarom deze naam gekozen is.   


2 februari 2020

De Belgische regering haalt reizende Belgen uit de besmette streken terug. Als ze terug in België zijn, worden ze voor een korte periode in quarantaine geplaatst en getest op het coronavirus. Een van hen test positief en is dus officieel het eerste besmette persoon in ons land.

In België is een stappenplan ontwikkeld om op een goede manier met het virus om te gaan. De eerste fase is al opgestart: een poging om het virus zoveel mogelijk buiten de Belgische grenzen te houden. 


30 januari 2020

De World Health Organisation kondigt wereldwijd de noodsituatie af. Bekijk onderstaande video van de live persconferentie. 


23 januari 2020

De stad waar het nieuwe coronavirus eerst opdook, Wuhan, gaat in quarantaine. Later volgen nog een tiental besmette steden. Het verkeer is volledig afgesloten en de bewoners moeten verplicht thuisblijven.   


22 januari 2020

De eerste Europese luchthavens volgen hun Aziatische en Amerikaanse collega's en beginnen reizigers die terugkeren uit besmette gebieden te controleren. In de weken die volgen zal het internationale vliegverkeer zo goed als stilvallen. 


13 januari 2020

Een Chinese vrouw die in Thailand woont, komt terug van haar bezoek aan Wuhan met symptomen van een lichte longontsteking. Onderzoekers bevestigen dat ze besmet is met het nieuwe virus. Zij is het eerste bevestigde slachtoffer dat het virus  buiten de grenzen van China heeft meegenomen. 


11 januari 2020

Het nieuwe coronavirus maakt een eerste slachtoffer: een 64-jarige man uit Wuhan. In het onderstaande artikel van The Guardian, vindt u meer informatie. Ondertussen blijft het aantal besmette personen oplopen in snel tempo en verspreidt het virus zich door China.

https://www.theguardian.com/world/2020/jan/11/china-mystery-illness-outbreak-causes-first-death 


9 januari 2020

De World Health Organisation (WHO) maakt bekend dat het virus uit de Chinese stad Wuhan een onbekende variant is van een coronavirus. Dit is de verzamelnaam voor virussen die aandoeningen aan de luchtwegen veroorzaken, zowel bij mensen als bij dieren. De nieuwe variant wordt het zevende virus dat ook besmettelijk is voor mensen. Het krijgt de voorlopige naam 2019-nCoV.  


31 december 2019

Op de laatste dag van 2019 brengt de gezondheidscommissie van Wuhan de World Health Organisation (WHO) op de hoogte van een onrustwekkend verschijnsel. De voorbije dagen waren in totaal zevenentwintig inwoners in het ziekenhuis opgenomen met dezelfde symptomen: hoesten, koorts, ademhalingsproblemen. De eerste conclusies uit wetenschappelijk onderzoek wijzen op een virale longontsteking. 

Kaart Wuhan; bron VRT NWS
Kaart Wuhan; bron VRT NWS
Liveblog onderwijs © Alle rechten voorbehouden 2020
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin