Nieuwe maatregelen tot 3 mei

In een nieuwe persconferentie heeft de Nationale Veiligheidsraad de ingestelde maatregelen verlengd tot 3 mei. Dit heeft ook gevolgen voor het onderwijs, want de lessen zullen niet hervat worden na de paasvakantie.
Sophie Wilmès heeft de bestaande maatregelen verlengd en bevestigt dat ze op korte termijn beslissingen zullen nemen over de organisatie van het onderwijs. Het zou daarbij kunnen dat de leerlingen en leerkrachten een mondmasker moeten dragen, want volgens de premier zal dit een cruciaal onderdeel zijn van de afbouwstrategie.
De huidige inperkingsmaatregelen zullen verlengd worden tot en met 3 mei. Om die verlenging draaglijker te maken, hebben we enkele aanvullende maatregelen genomen. #Coronavirus https://t.co/awpnHoJoPR
— Sophie Wilmès (@Sophie_Wilmes) 15 april 2020
Nooddecreet hoger onderwijs
Om te beginnen is er een nooddecreet goedgekeurd voor het hoger onderwijs en de universiteiten. Aangezien het onderwijs helemaal anders georganiseerd moet worden, zijn enkele belangrijke beslissingen genomen die meer duidelijkheid bieden.
- Hogescholen en universiteiten kunnen de toetredingsovereenkomsten veranderen, zodat de evaluatie aangepast kan worden, bijvoorbeeld een mondeling in de plaats van een schriftelijk examen.
- Het academiejaar wordt niet afgesloten, zodat vakken zonder problemen meegenomen kunnen worden naar het volgende academiejaar. Stages of examens die door de maatregelen niet kunnen doorgaan, mogen nog tussen september 2020 - 2021 plaatsvinden. Studenten die afstuderen hoeven zich dus niet in te schrijven voor een extra jaar.
- De datum van afstuderen zal niet aangepast worden en op de diploma's zal nog steeds staan dat de studenten zijn afgestudeerd in juni 2020.
Nooddecreet hoger onderwijs: studenten krijgen de zekerheid dat ze dit academiejaar kunnen afstuderen, hogescholen en universiteiten worden beschermd tegen juridische procedures.
— Ben Weyts (@BenWeyts) 15 april 2020
Meer info via: https://t.co/eWoAgfwVpQ.#Covid_19 #Onderwijs pic.twitter.com/pduKBTvXbJ
Online lessen in het lager en middelbaar onderwijs
Door de verlenging van de maatregelen zullen de scholen na de paasvakantie (nog) niet opengaan voor leerkrachten en leerlingen. Ook deze scholen zullen nu de overstap maken naar online lesgeven, als dat nog niet gebeurd was. Het grootste verschil is dat de lessen die gegeven worden niet meer alleen herhaling zullen zijn, maar ook nieuwe leerstof zullen bevatten.
Volgens minister Ben Weyts hebben de scholen de noodzakelijke richtlijnen gekregen om over te stappen op 'preteaching', online lesgeven tot de scholen weer opengaan. De actie allemaal digitaal zorgt ervoor dat ook kansarme leerlingen toegang krijgen tot de online lesplatformen.
Hij benadrukt daarbij dat de focus vooral zal liggen op het lesgeven en niet het evalueren. Dit betekent niet dat de examens zullen wegvallen, want een evaluatie is zeker nodig, maar het zou kunnen dat leerkrachten op andere manieren zullen evalueren.
Zomerscholen
Daarnaast zullen er ook meer zomerscholen georganiseerd worden. Hier kunnen leerlingen met een achterstand voor een bepaald vak de nodige ondersteuning krijgen zodat ze het volgende schooljaar zo vlot mogelijk kunnen volgen in de klas.
We gaan meer zomerscholen uitrollen voor leerlingen die daar nood aan hebben. Tijdens de zomer bijspijkeren om leerachterstand te vermijden.#Covid_19 #onderwijs #WarmVlaanderen#vtmnieuws pic.twitter.com/E8AuLFPdPG
— Ben Weyts (@BenWeyts) 15 april 2020
Beslissingen zullen snel volgen
Ben Weyts zei ook al dat hij in samenspraak met het onderwijsveld en verschillende partners een concreet voorstel zal doen om de scholen te heropenen zodat er snel meer duidelijkheid volgt. Hij wil hiermee de experts tegemoet komen.

Onderwijs in Europa
In Denemarken zijn de scholen vandaag terug opgegegaan voor leerlingen die jonger zijn dan 11 jaar. Het is het eerste Europese land dat zijn scholen terug heropend na iets meer dan een maand in lockdown. De uiteindelijke beslissing om te heropenen, ligt wel bij de scholen zelf en niet iedereen vindt dat het tijd is om de maatregelen te versoepelen.
Angela Merkel zei op een persconferentie dat ook de Duitse regering wil proberen om zo snel mogelijk de scholen terug te heropenen. Dit zullen ze stap voor stap opbouwen met aandacht voor de basisregels. Gisteren verspreidde de Duitse media het gerucht dat de lagere scholen in de regio Noordrijn-Westfalen weer zouden openen na de paasvakantie, op 20 april. Op de persconferentie maakte Merkel echter duidelijk dat de scholen geleidelijk aan zullen opengaan vanaf 4 mei. Het middelbaar en hoger onderwijs blijft voorlopig het online afstandsonderwijs gebruiken.
Ook de Franse president Macron kondigde gisteren aan in een persconferentie dat de scholen geleidelijk aan zullen heropend worden na 11 mei. Er zijn zowel voor- als tegenstanders van deze beslissing en het zorgt in Frankrijk voor heel wat discussie.